Gamification en duurzame mobiliteit – U15 Cafe

SONY DSC

Op 26 mei waren mobiliteit en gamification het onderwerp van de U15 cafe. Er werden drie projecten gepresenteerd in kleine groepen, waarbij de leden vragen konden stellen en de oplossingen toetsen aan hun eigen situatie. Dat het niet altijd eenvoudig is gamification  toe te passen bleek wel bij het delen van ervaringen. Zo is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de toppers die de grootste CO-2 reductie realiseren of het meest de spits mijden, maar moet je ook mensen belonen en waarderen voor hun relatieve verbeteringen gedurende het project. Zorg dat iedereen een persoonlijk doel heeft en dat iedereen een kans heeft om mee te doen in hun eigen klasse. De resultaten van de projecten laten zien dat er dan serieuze geld kan worden bespaard CO2 uitstoot verminderd. Een belangrijk voordeel is ook dat de resultaten meetbaar en zichtbaar worden voor iedereen wat inzichten biedt voor verdere aanspringen en verbeteringen. Hieronder lees je meer over elk van de aanpakken.

De Low Car Diet

De Low Car Diet is een landelijke battle die organisaties en medewerkers stimuleert om zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzaam vervoer in een maand tijd. Verschillende middelen worden ingezet: E-bikes, Elektrische auto’s, deelauto’s, Openbaar vervoer en vergaderen op afstand. De laatste Low Car Diet wedstrijd was gedurende de maand april waarbij de deelnemers 50% minder in de spits reisden, en 20-30% minder mobiliteitskosten maakten. Per medewerker is in 1 maand tijd gemiddeld 80 Euro uitgespaard. De winnaar van deze editie was Strukton. In april 2016 reisde het bedrijf 64% -80.000km- schoner en reduceerde daarmee 7,5ton CO2. Er werden ook 15% minder kilometers gereden.
Op 10 oktober 2016 start de volgende Low Car Diet-editie.  Wil je meer informatie over de afgelopen wedstrijd of over de nieuwe editie ga dan naar Low Car Diet.

Mobiliteitsbattle

De mobiliteit battle is in 2015 in de regio Zwolle-Kampen georganiseerd om zo veel mogelijk brandstof te besparen en de spits te mijden. De 62 deelnemers heb samen ruim 925.000 kilometer afgelegd. Met alle tips om bewuster te rijden en vaker de auto te laten staan heeft dit geresulteerd in een gemiddelde brandstofbesparing van 9,4%. Oftewel een besparing op de brandstofkosten van € 7.250. Wegens het succes wordt de wedstrijd in 2016 herhaald. De Mobiliteitsbattle wordt ook aangeboden als uitdaging om  tussen medewerkers binnen een bedrijf te spelen. Meer informatie vind je op de Mobiliteitsbattle.

Utrecht in Beweging

Utrecht in beweging is een nieuw project vanuit Goedopweg om medewerkers uit de auto te krijgen en op de gewone of elektrische fiets. Deelnemers maken gebruik van de TimesUpp app om hun reisgedrag te registreren. Ze kunnen door het gebruik van de fiets punten verdienen en met de gespaarde punten bepaalde producten kopen. Het project zit nog in de voorbereidingsfase, maar binnenkort volgt er meer informatie via Goedopweg.

U15 Workshop