ApiJam wint Smart Mobility Challenge tijdens Campus Party

 

Cjj54KgWsAEifE7

Smart Mobility Challenge – Campus Party

Van 26 tot 28 mei werkten 4 teams aan de Smart Mobility Challenge tijdens de Utrechtse Campus Party in de Jaarbeurs. De teams moesten mobiliteitsoplossingen bedenken voor het Utrecht Science park. Hier komen elke dag 70.000 mensen voor werk, opleiding of bezoek, o.a. aan het Utrecht Medisch Centrum. Uitdaging was om een oplossing te bedenken om de drukte rond de spits te verlichten. Na een uitgebreide briefing moesten de jonge campeneros, dat wil zeggen studenten en jonge ondernemers uit Europa, hun ideeën uitwerken. Daarbij zijn ze geholpen door vijf coaches uit het Mobility Monday netwerk. Uiteindelijk was ApiJam het winnende idee, waarmee het team een geldprijs van 2500 Euro verdiende.

SONY DSC

De Smart Mobility challenge werd gesponsord door Economic Board Utrecht, Provincie Utrecht, Gemeente Utrecht, Utrecht Science Park, TNO, en Utrecht Inc.
Hieronder vind je alle ideeën nog eens op een rij.

ApiJam

Het winnende idee van ApiJam richtte zich op een persoonlijk reisadvies. Het reisadvies hield rekening met je agenda, weersomstandigen en verkeersdrukte. Bijzonder is dat je ook al een week vooruit je reisgedrag kon plannen gebruik makend van te verwachten verkeersdrukte en de weersverwachting in combinatie met jouw agenda. De App je adviseerde welk vervoermiddel je die dag het best kon gebruiken op basis van persoonlijke voorkeuren.

TakeUSPlaces

Dit was een App voor intelligent Auto delen. Reizigers konden zien wie er in de buurt ook op een zelfde tijd naar het Science Park wilde reizen of juist wilde vertrekken. Daarbij hoef je niet elk dag met dezelfde persoon te carpoolen. Door te carpoolen kon je punten sparen. Dat kon ook door eerder te komen of later te vertrekken, bijvoorbeeld om te sporten of voor culturele activiteiten. Werkgevers zouden het systeem moeten ondersteunen om de gespaarde punten om te zetten in beloningen of kortingen op producten.

U-Turn

U-turn richtte zich op het stimuleren van fiets gebruik. Dat doen ze met een TomTom voor de fiets die op de fiets aangeeft waar je moet afslaan. Ze stelden voor om de 9292 App aan te vullen met vervoer per fiets. Er zijn veel knooppunten voor openbaar vervoer, met NS-stations die ook fietsverhuur aanbieden. Dit is soms een beter alternatief dan aansluitend OV of lopen. Met de TomTom wegwijzer op de fiets kun je ook als je onbekend bent in een stad makkelijk je weg vinden naar de eindbestemming.

TRAVEL ASSIST

Deze toepassing richtte zich op bedrijven en hun werknemers. Het is simple Widget op het bureaublad van de PC die aangeeft hoeveel extra reistijd je hebt bij verschillende vertrektijden. Dit op basis van zowel de actuele verkeerssituatie en de te verwachtten drukte. Op deze wijze wil men medewerkers wijzen op de voordelen van een ander vertrektijd.

IMG_0916 (1) IMG_0911 (1) IMG_0942 (1)

IMG_0921 (1) IMG_0924 (1)