The Things Network en FIWARE Lab NL bouwen open Internet-of-Things-platform

 

the-things-fiwareHet Nederlandse initiatief The Things Network dat afgelopen zomer een open source LoRa-netwerk realiseerde in Amsterdam gaat samenwerken met FIWARE Lab NL. Door gezamenlijk te bouwen aan een open IoT-platform moet de ontwikkeling van nieuwe toepassingen een impuls krijgen. Het ministerie van IenM en de gemeenten Amersfoort, Eindhoven, Enschede, Rotterdam en Utrecht hebben hiertoe het initiatief genomen.

In slechts zes weken tijd realiseerde The Things Network (TTN) een open source LoRa-netwerk waarmee IoT-toepassingen met elkaar kunnen communiceren. Objecten als boten, vuilnisbakken of lantaarnpalen kunnen via dit netwerk opdrachten krijgen (aan/ uit of open/ dicht) of informatie over de omgeving doorgeven. In samenwerking met private partijen zijn tien zendmasten geplaatst in de hoofdstad om volledige dekking te kunnen bieden. TTN maakte hiervoor gebruik van een crowfundingcampagne op Kickstarter, welke nu ook in andere wereldsteden is opgestart.

Koppeling met EU-initiatief FIWARE en FIWARE Lab NL

De bij het Open & Agile Smart Cities initiatief aangesloten gemeenten Amersfoort, Eindhoven, Enschede, Rotterdam en Utrecht en het ministerie van Infrastructuur en Milieu steunen het project waarin TTN wordt gekoppeld aan het FIWARE Lab NL. In dit lab kunnen ontwikkelaars gratis gebruikmaken van datacenterfaciliteiten en de voor FIWARE beschikbare standaard bouwstenen.

FIWARE is een EU-cloudplatform en een fundament waarop bedrijven nieuwe (mobiele) toepassingen kunnen ontwikkelen. Het generieke van FIWARE versnelt de ontwikkeling en implementatie van apps en toepassingen, en maakt ze herbruikbaar.

Directe ontsluiting van gegevens via LoRa-netwerk

Uniek aan het LoRa-netwerk is onder meer dat het geschikt is voor apparaten die zeer weinig stroom en bandbreedte gebruiken. Of het nu gaat om sensoren die meten hoe hoog het water in bootjes in de gracht staat, om een app die beschikbare plaatsen in een fietsenstalling doorgeeft of om sensoren die real-time de luchtkwaliteit meten. Zodra het LoRa-netwerk wordt gekoppeld aan de in FIWARE beschikbare contextbroker, kunnen gegevens direct via de NGSI API ontsloten worden. De samenwerking tussen de twee initiatieven geeft hierdoor een impuls aan de ontwikkeling van nieuwe IoT-toepassingen.

Eind 2015 eerste fase gereed

Nog voor het einde van dit jaar zal de eerste fase van de koppeling tussen het LoRa-netwerk van TTN en FIWARE gerealiseerd worden. Omdat de oplossing open source is en als zogenaamde Generic Enabler beschikbaar komt binnen FIWARE, kunnen ook de andere LoRa-aanbieders hier eenvoudig aansluiten.

Gemeenten, developers en andere geïnteresseerden vinden op www.fiware-lab.nl meer informatie over het FIWARE Lab NL, dat wordt gesteund door de provincie Utrecht en vijf private partijen.