Architectuurcafé ‘Kansen voor het kleine huis’ op 4 maart

fasadeIn de nieuwe economie wordt de behoefte aan bezit steeds kleiner. Als we maar ergens kunnen zitten waar we online kunnen zijn, een plek hebben waar we kunnen werken, de was kunnen doen en elkaar kunnen ontmoeten, is individuele ruimte minder belangrijk. Het eigen huis kan veel kleiner, mits goed vormgegeven en voorzien van de nodige minimale functies.

Tijdens het Architectuurcafé ‘Kansen voor het kleine huis’ toont FASadeE in samenwerking met gebiedscurator Schipper Bosch inspirerende voorbeelden. Hoe klein kan een huis zijn en wat voor eisen stelt dit aan de stad? Een Architectuurcafé over manieren om de stad op een andere manier te gebruiken en de betekenis die het kleine huis daar in kan hebben. Te gast is onder meer de eigenaar van het ‘vermoedelijk kleinste huis ter wereld’, dat in Londen staat.

Kansen voor het kleine huis
In 2020 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Steden ontwikkelen zich meer en meer als sociale plekken, waar mensen werken, elkaar ontmoeten, tot initiatieven komen en samen eten en drinken. Dit  ‘multifunctionele’ karakter van de stad zal de betekenis van het individuele huis veranderen.

Terwijl in Japan ‘het kleine huis’ als fenomeen zeer gangbaar is, zien we inmiddels ook in Europa initiatieven om kleine woningen te bouwen. Enerzijds om financiële redenen, anderzijds omdat we de stad anders gebruiken. Al een aantal jaren neemt in Nederland het te gebruiken aantal m2 per persoon aan woonruimte af. De stad neemt, met haar diversiteit aan functies, een deel van die ruimte over: collectieve ruimte, die door meerdere mensen gebruikt wordt.

Inspirerende sprekers in het Architectuurcafé ‘Kansen voor het kleine huis’

Jan Poolen, directeur van ZEEP architects and urban designers leidt de avond in met talloze bijzondere voorbeelden van kleine huizen wereldwijd en vertelt over zijn ervaringen in het kleinste  huis in Londen; Tim van de Grinten vanMoodbuilders – gaat in op het concept Heijmans ONE; studenten van de TU Delft tonen het ‘compact home’ van Richard Horden. Schipper Bosch-directeur Bart Schoonderbeek en Dyvik Kahlen architects, respectievelijk eigenaar en ontwerper van The Small House in Londen vertellen over het initiatief om het kleinste huis ter wereld te realiseren. The Small House, in Amersfoort gemaakt én opgebouwd, is nog geen 13 vierkante meter groot en ligt aan Richmond Avenue in de luxe Londense wijk Barnsbury.

Het Architectuurcafé wordt gehouden in De Nieuwe Stad, een innovatieve microstad in Amersfoort waar nieuwe verbindingen worden gelegd en die door haar gebruikers gezamenlijk van onderop wordt opgebouwd.

Start
: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur
Locatie: De Nieuwe Stad te Amersfoort
Toegang: gratis