CoLab Diensteninnovatie: sneller en slimmer van idee naar business

colab logo jpegTijdens Innovation Day 2013 is het CoLab Diensteninnovatie gelanceerd, een initiatief van de Economic BoardUtrecht (EBU) en gemeente Amersfoort in samenwerking met het MKB. Het CoLab Diensteninnovatie is het regionale platform voor digitale diensteninnovatie.

Binnen deze open ‘werkplaats’ ontwikkelen publieke en private partners samen nieuwe digitale diensten en delen hun kennis. Doel van het platform is om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en nieuwe business te creëren.

Het slim combineren van technologie en diensteninnovatie bepaalt steeds vaker de concurrentiepositie van instellingen en bedrijven. Nieuwe digitale diensten komen niet meer tot stand binnen één organisatie maar in netwerken van publieke en private partijen. Daarin ontstaan voortdurend nieuwe combinaties van kennis, creativiteit, concepten, technologie en functionaliteit. De werkwijze van het CoLab Diensteninnovatie sluit hierop aan. In wisselende coalities van bedrijven en instellingen worden sterke ideeën ontwikkeld tot diensten die in een praktijksituatie zijn toegepast en bewezen maatschappelijke en economische waarde hebben voor dienstaanbieders en eindgebruikers. Het is daarmee tevens een marktplaats voor vraag en aanbod en een plek waar ‘geleerd’ wordt van eerdere ervaringen uit verschillende domeinen.

Het CoLab Diensteninnovatie richt zich op zowel aanbieders van nieuwe diensten, zoals bedrijven, instellingen en lokale overheden, als op ontwikkelaars, zoals ICT- en creatieve bedrijven. Het CoLab ondersteunt aanbieders bij het vinden van de juiste partners om van idee naar dienst en vervolgens naar business te komen. Ontwikkelaars van diensten kunnen bij het CoLab nieuwe businesskansen vinden en interessante partners om mee samen te werken.

De afgelopen jaren is met het project AmersfoortBreed veel praktijkervaring opgedaan met succesvol ontwikkelen van nieuwe diensten binnen een netwerk van organisaties. Diverse diensten zijn inmiddels nationaal opgeschaald, zoals de interactieve tafel ‘Erfgoed op de Kaart’ en de lokale Mediahub. Zorginstelling Beweging 3.0 heeft binnen het netwerk de nieuwe dienst Samzo ontwikkeld voor het zorgnetwerk van cliënten. “Deze vorm van samenwerken met ICT- en creatieve bedrijven heeft ons veel opgeleverd. Het oorspronkelijke idee hebben we samen met deze partners en cliënten verder ontwikkeld, waardoor de digitale dienst nu veel beter aansluit bij de gebruikers. Voor ons is deze ervaring aanleiding geweest om fors extra te gaan investeren in diensteninnovatie”, aldus directievoorzitter Marlijn Lenselink tijdens Innovation Day 2013.


Klik hier voor de introductiefilm van CoLab.

Het CoLab Diensteninnovatie is een regionaal platform. De regio Utrecht heeft een sterke uitgangspositie als het gaat om diensteninnovatie, vanwege de concentratie van hoogwaardige kennisintensieve diensten en een sterke creatieve sector. Bovendien heeft de regio een toppositie op het terrein van ICT, met een sterk cross-mediacluster in Hilversum en vele game-gerelateerde bedrijven in Utrecht en Amersfoort.

Diverse bedrijven, (kennis)instellingen en overheden hebben zich al aangesloten bij het CoLab Diensteninnovatie. Organisaties die ook interesse hebben in deze bijzondere vorm van samenwerken kunnen zich aanmelden via info@colabdiensteninovatie.nl. Meer informatie is te vinden op www.colabdiensteninnovatie.nl.