Thema Cafe #1 – 3D printing

Het eerste Thema Cafe staat in het teken van 3D printing. Of moeten we spreken van personal manufactoring? Wat betekent deze nieuwe techniek voor vormgevers, designers, conceptontwikkelaars en andere creatieven?

Een 3D-printer kan driedimensionale objecten uitprinten. Op professioneel niveau wordt al jaren gebruik gemaakt van deze techniek. Zoals in de medische wetenschap, de architectuur en game- en filmindustrie. Ook kunstenaars maken er gebruik van. Maar met een 3D-printer voor consumenten kan iedereen zelf producent zijn. Dat kan baanbrekende gevolgen hebben en het schept kansen voor ondernemers.

De 3D-printer maakt van een digitaal ontwerp een fysiek object. Elk object dat je wilt printen, moet eerst ontworpen worden in een 3D softwareprogramma. Vervolgens bouwt de printer het object laagje voor laagje op. Er zijn al veel verschillende printers. De één maakt gebruik van een fijn poeder van bijvoorbeeld gips, plantaardige stoffen of polyester. Door de lagen poeder met elkaar te verbinden ontstaat een vaste vorm. Een andere manier is een printerspuit die gesmolten materiaal spuit en het voorwerp laag voor laag opbouwt.

Op dit moment neemt het printen nog veel tijd in beslag, maar dat zal na verloop van tijd steeds sneller gaan.

De verwachting is dat mensen over een paar jaar thuis een 3D-printer hebben en daarmee sieraden,  fietsonderdelen, speelgoed, servies, schoenen, meubilair en allerlei andere voorwerpen mee maken. Voor wie geen eigen 3D-printer heeft, zijn er dan natuurlijk printershops.

 Er zijn al een paar pioniersbedrijven die zich hebben gestort op het 3D-printen. Een daarvan is Shapeways (een spin-off van Philips Lifestyle Incubator). Bart Veldhuizen van Shapeways laat je kennismaken met visie en mogelijkheden van 3D printing. In de toekomst maak je dingen zelf in plaats van dat je ze koopt, en bovendien pas als je ze nodig hebt. Een nieuwe economie? Bart zal daarom ook ingaan op de gevolgen voor ontwerpers en consumenten.

Thema Café #1
datum: 15 mei 2012
locatie: Meet & Discover, Stadsring 2, Amersfoort
16:00 uur: ontvangst
16:30 uur: start presentatie
17:15 uur: einde presentatie/discussie
17.30 uur: start netwerkborrel
18:00 uur: einde

Meld je nu aan via onderstaand formulier!

Aanmelden