Nederland is in één klap 72 games rijker

Na dit weekend is Nederland maar liefst 72 games rijker die door ontwikkelaars uit het hele land zijn gemaakt. De 400 spelontwerpers die voor deze stortvloed verantwoordelijk zijn, hebben meegedaan aan de Global Game Jam. Dit is een wereldwijde creatieve marathon waar deelnemers in zeer korte tijd games maken en vervolgens online zetten. Over de hele wereld deden afgelopen weekend meer dan 11.000 mensen mee.

“Een fantastisch resultaat dat duidelijk maakt dat ons land zich in hoog tempo ontwikkelt tot hotspot voor gameontwikkeling”, aldus Viktor Wijnen, zakelijk directeur van mede-organisator Dutch Game Garden. “Het mooie is dat zowel studenten als professionals meedoen aan de Global Game Jam. Dat zorgt voor een informele manier om aan kennisuitwisseling te doen.”

In Nederland deden vijf onderwijsinstellingen dienst als jam-locatie: de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) afdeling Hilversum, de Hogeschool van Amsterdam ( HvA), Saxion Hogeschool in Enschede, NHL Hogeschool in Leeuwarden en de NHTV in Breda. Op iedere deelnemende locatie wees een jury de beste resultaten aan. Daarbij keken ze naar het design, programmeerwerk, artwork en audio, maar ook de “wow”-factor van iedere game: hoe leuk is het om te spelen?

Alle winnaars van de Nederlandse game jam presenteren zich op 14 februari tijdens de liveshow Control Gamelab bij Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Onderwerp van deze avond is de vraag hoe je succesvolle Global Game Jam-games verder ontwikkelt en misschien zelfs op de markt brengt.

Over de Global Game Jam
De Global Game Jam is een creatieve marathon waarin teams over de hele wereld in 48 uur proberen een volledig werkende game te maken. Wereldwijd deden meer dan elfduizend mensen mee. De organisatie van het evenement in Nederland gebeurde in samenwerking met Dutch Game Garden, de stichting in Utrecht die ondernemerschap in de Nederlandse games- en creatieve industrie stimuleert.

De Global Game Jam NL site: www.globalgamejam.nl
De site van de hoofdorganisatie: www.globalgamejam.org
Aanmelden voor Control Gamelab: http://www.dezwijger.nl/page/42279/nl

Over Dutch Game Garden
Stichting Dutch Game Garden faciliteert bedrijvigheid in de Nederlandse gamesindustrie door kennisinstellingen, ondernemers en financiers aan elkaar te koppelen. De organisatie heeft een eigen gebouw in Utrecht met betaalbare werkruimtes en begeleidt jonge ondernemers via een incubator-programma. Daarnaast zorgt de stichting door middel van een sociaal netwerk voor aansluiting met studenten en professionals. Met de organisatie van gamegerelateerde evenementen komen deze diverse groepen bij elkaar. Studenten, starters en volwassen bedrijven weten de weg naar Dutch Game Garden te vinden.

Dutch Game Garden wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, de Taskforce Innovatie Regio Utrecht en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Commissie.