Festival of Games 2009 – 6 t/m 14 juni

Het Festival of Games is een van de grootste professionele game festivals in Europa. Het biedt een podium voor de snelgroeiende Europese game development markt. Het Festival of Games bestaat uit een intellectueel congres, workshops, een zakelijke expo met een career fair en een serious connection. Het evenement is een platform en een ontmoetingsplaats voor de Europese games community. Het festival maakt gebruik van Europa’s creatieve kracht en geeft inzicht in de unieke Europese benaderingswijze. Industriële, academische leiders alsook leiders uit het bedrijfsleven delen en combineren hun meningen en visies. Het festival richt zich ook op het gewone publiek met evenementen zoals een grote urban game in de stad Utrecht, de sterk opkomende game development hub van Europa. Samen met de deelnemers en toeschouwers zullen we de game cultuur beleven als nooit tevoren.

Het NLGD Festival of Games kondigde onlangs haar eerste twee keynote sprekers aan; Professor Arnold Wilkins en Adrian Hon vertellen tijdens het 4e NLGD Festival of Games in Utrecht over hun visie op games. Daarnaast kent het festival dit jaar voor het eerst het Pitch & Match evenement, waar ondanks het recente economische klimaat Nederlandse ontwikkelaars zich kunnen presenteren aan internationale uitgevers, media en investeerders.

Pitch & match
De stichting NLGD heeft vooraanstaande internationale financiers en uitgevers uitgenodigd, onder meer uit Japan en de Verenigde Staten. Zij staan in de rij staan om nieuw Nederlands talent te ontmoeten. Ook Nederland kent dergelijke partijen, zoals het Dutch Games Fund. Dit is een nieuwe investeerder, waar een gameontwikkelaar bij Pitch & Match direct aan tafel kan aanschuiven. Zij investeren in games voor de Xbox Live Arcade, iPhone, WiiWare, PSN en casual PC Games. Na Pitch & Match voeren zij pas in het najaar voor het eerst investeringsgesprekken, dus als game developers nu een deal willen dan is Pitch & Match de grote kans!

Keynotes
In totaal kent het NLGD Festival of Games maar liefst zes keynotes van vooraanstaande sprekers. Zij geven elk vanuit hun eigen perspectief een beeld over de toekomst en het belang van video games in de samenleving. De eerste twee zijn vandaag bekend geworden:

Adrian Hon is de bedenker en maker van een van de grootste Alternative Reality Games ooit gemaakt: Perplex City. Adrian is inmiddels samen met zijn broer Dan, oprichter van Six to Start waar zij nieuwe vormen van belevenisentertainment en recruitment games voor onder andere de BBC en uitgever Penguin maken.

Professor Arnold Wilkins van de Faculteit Psychologie van de Universiteit van Essex houdt zich al jaren bezig met de effecten van het kijken naar beeldschermen, zoals visuele stress en epilepsie. In zijn keynote op het Festival of Games gaat Wilkins dieper in op de visuele effecten van kleur op het menselijk brein. De impact hiervan is direct toepasbaar bij het ontwerpen van games.

Festival of Games
Het verdere NLGD Festival of Games wordt dit jaar van 6 tot en met 14 juni gehouden in het centrum van Utrecht en trekt bijna 2000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het totale congresprogramma bestaat uit ongeveer veertig sprekers uit binnen- en buitenland en wordt begin mei bekend gemaakt. Tijdens het NLGD Festival of Games zijn er ruim een week lang diverse gamegerelateerde evenementen, zo is er een Urban Game in het centrum van Utrecht, een business fair voor de game-industrie en diverse symposia in samenwerking met onder andere het Instituut voor Multi Mediale Muziek, Buma Cultuur, het Nederlands Film Festival en de Nederlandse Publieke Omroep.